Ta edycja studiów podyplomowych została zrealizowana.
Sprawdź aktualną ofertę studiów podyplomowych!
Celem studiów jest zapoznanie Uczestników z: 1) podstawową wiedzą z zakresu nauk żywieniowych, przepisami prawa regulującymi wprowadzanie do obrotu suplementów diety i żywności wzbogacanej, bezpieczeństwa ich produkcji i kontroli jakości; 2) aktualną wiedzą z zakresu zaleceń i przeciwskazań do stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej w żywieniu różnych grup ludności (kobiety ciężarne i karmiące, dzieci i młodzież, osoby dorosłe i starsze), o zwiększonej aktywności fizycznej oraz w profilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych; 3) oceną i planowaniem jadłospisów w żywieniu indywidualnym uwzględniającym suplementy diety i/lub żywność wzbogacaną. Zdobyta wiedza i umiejętności będą przydatne do pracy w przedsiębiorstwach produkujących suplementy diety i żywność wzbogacaną, w zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą jakości żywności i suplementów diety, w pracy dietetyka, specjalisty ds. żywienia człowieka, trenera personalnego oraz nauczyciela przedmiotów zawodowych
Studia skierowane są do absolwentów szkół wyższych wszystkich typów. Tematyka studiów będzie szczególnie przydatna dla osób zatrudnionych w: zakładach produkujących suplementy diety lub żywność; instytucjach kontrolujących żywność i suplementy diety; usługach żywieniowych (gabinetach dietetycznych, poradnictwa żywieniowego lub odnowy biologicznej, firmach cateringowych); w siłowniach lub klubach fitness. Ponadto studia dedykowane są dla nauczycieli dietetyki, żywienia, technologii żywności i/lub towaroznawstwa oraz wszystkich chętnych pragnących zdobyć lub poszerzyć i/lub zaktualizować wiedzę z zakresu programu studiów.
2 semestry, 160 godz.
Pobierz program studiów do wydruku
Lp. | Nazwa przedmiotu | Liczba godzin |
---|---|---|
1. | Podstawy żywienia człowieka | 12 |
2. | Suplementy diety i żywność wzbogacana - regulacje prawne, procedury rejestracji, kontrola | 6 |
3. | Wymagania sanitarno-higieniczne w produkcji i dystrybucji suplementów diety | 6 |
4. | Opakowanie, oznakowanie i przechowywanie suplementów diety | 8 |
5. | Suplementy diety w żywieniu dzieci i młodzieży | 6 |
6. | Suplementy diety w żywieniu osób dorosłych | 8 |
7. | Suplementy diety w żywieniu osób starszych | 8 |
8. | Żywienie w sporcie | 14 |
9. | Suplementy diety w żywieniu osób aktywnych fizycznie | 14 |
10. | Analiza składu suplementów diety i żywności wzbogacanej | 16 |
11. | Diagnostyka laboratoryjna niedoborów i nadmiarów składników odżywczych w ustroju | 5 |
12. | Marketing i reklama suplementów diety | 4 |
13. | Żywność wzbogacana | 8 |
14. | Suplementacja i wzbogacanie pasz zwierząt gospodarskich a jakość ich produktów | 6 |
15. | Nutrigenomika a suplementy diety | 8 |
16. | Bezpieczeństwo suplementów diety i żywności wzbogacanej | 8 |
17. | Farmakologia substancji farmaceutycznych w suplementach diety | 5 |
18. | Interakcje leków z suplementami diety | 5 |
19. | Planowanie i ocena jadłospisów z uwzględnieniem suplementacji i/lub żywności wzbogacanej | 8 |
20. | Egzamin końcowy | 5 |
RAZEM | 160 |
Warunkiem ukończenia studiów i uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:
Zajęcia będą prowadzone przez doświadczonych pracowników Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz pracowników innych uczelni w kraju zajmujących się zagadnieniami poruszanymi w ramach studiów. Będę to m.in.
dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW
Katedra Technologii Żywności i Żywienia
tel. 506 554 665
e-mail: zuzanna.goluch@ue.wroc.pl
pok. 106, bud. H
4900 PLN
Terminy zjazdów w semestrze zimowym:
1 zjazd: 27-28.10.2018
2 zjazd: 24 -25.11.2018
3 zajad: 15-16.12.2018
4 zjazd: 02-03.02.2019
5 zjazd: 16-17.02.2019.
Zajęcia wykładowe i ćwiczeniowe będą odbywać się w godzinach 9:00-16:00, na terenie kampusu UE.
mgr Agnieszka Łazikowska Centrum Kształcenia Ustawicznego tel. 71 36 80 452, e-mail: agnieszka.lazikowska@ue.wroc.pl, pok. 4, bud. CKU, Kamienna 43, 53-307 Wrocław
Adres do wysyłki dokumentów: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Centrum Kształcenia Ustawicznego, ul. Komandorska 118/120, 53-345 Wrocław
Kontakt do kierownika studiów (organizacja i program studiów): e-mail: zuzanna.goluch@ue.wroc.pl; tel. 71 36 80 254; 506554665
Termin uruchomienia studiów: 2018-10-27
Studia realizowane we współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu.
Zapisy zamknięte.
Zapisy na studia i szkolenia wymagają posiadania konta. Kliknij poniższy przycisk, by przejść do formularza rejestracji.
Załóż konto