Ta edycja studiów podyplomowych została zrealizowana.
Sprawdź aktualną ofertę studiów podyplomowych!
Celem studiów jest zapoznanie Uczestników z: 1) podstawową wiedzą z zakresu nauk żywieniowych, przepisami prawa regulującymi wprowadzanie do obrotu suplementów diety i żywności wzbogacanej, bezpieczeństwa ich produkcji i kontroli jakości; 2) aktualną wiedzą z zakresu zaleceń i przeciwskazań do stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej w żywieniu różnych grup ludności (kobiety ciężarne, karmiące, dzieci i młodzież, osoby dorosłe i starsze), o zwiększonej aktywności fizycznej oraz w profilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych; 3) oceną i planowaniem jadłospisów w żywieniu indywidualnym uwzględniającym suplementy diety i/lub żywność wzbogacaną. Zdobyta wiedza i umiejętności będą przydatne do pracy w zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą jakości żywności i suplementów diety, w przedsiębiorstwach produkujących suplementy diety i żywność wzbogacaną, w pracy dietetyka, specjalisty ds. żywienia człowieka, trenera personalnego oraz nauczyciela przedmiotów zawodowych. Po ukończeniu studiów słuchacz otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
Zajęcia będą odbywać się na terenie kampusu UE. Nabór już trwa.
Studia skierowane są do absolwentów szkół wyższych wszystkich typów. Tematyka studiów będzie szczególnie przydatna dla osób zatrudnionych w: zakładach produkujących suplementy diety lub żywność; instytucjach kontrolujących żywność i/lub suplementy diety; usługach żywieniowych (gabinetach dietetycznych, poradnictwa żywieniowego lub odnowy biologicznej, firmach cateringowych); w siłowniach lub klubach fitness. Ponadto studia dedykowane są dla nauczycieli dietetyki, żywienia, technologii żywności i/lub towaroznawstwa oraz wszystkich chętnych pragnących zdobyć lub poszerzyć i/lub zaktualizować wiedzę z zakresu programu studiów.
2 semestry, 160 godz.
Pobierz program studiów do wydruku
Lp. | Nazwa przedmiotu | Liczba godzin |
---|---|---|
1. | Podstawy żywienia człowieka | 16 |
2. | Suplementy diety i żywność wzbogacana - regulacje prawne, procedury rejestracji, kontrola | 4 |
3. | Wymagania sanitarno-higieniczne w produkcji i dystrybucji suplementów diety | 6 |
4. | Opakowanie, oznakowanie i przechowywanie suplementów diety | 7 |
5. | Suplementy diety w żywieniu dzieci i młodzieży | 6 |
6. | Suplementy diety i żywność medyczna w żywieniu klinicznym | 6 |
7. | Suplementy diety w żywieniu osób dorosłych | 8 |
8. | Żywienie w sporcie | 12 |
9. | Suplementy diety w żywieniu osób aktywnych fizycznie | 12 |
10. | Analiza składu suplementów diety i żywności wzbogacanej | 16 |
11. | Suplementy diety w żywieniu osób starszych | 8 |
12. | Marketing i reklama suplementów diety | 4 |
13. | Diagnostyka laboratoryjna niedoborów i nadmiarów składników odżywczych w ustroju | 5 |
14. | Żywność wzbogacana | 8 |
15. | Suplementacja i wzbogacanie pasz zwierząt gospodarskich a jakość ich produktów | 6 |
16. | Nutrigenomika a suplementy diety | 8 |
17. | Bezpieczeństwo suplementów diety i żywności wzbogacanej | 6 |
18. | Farmakologia substancji farmaceutycznych w suplementach diety | 5 |
19. | Interakcje leków z suplementami diety | 5 |
20. | Planowanie i ocena jadłospisów z uwzględnieniem suplementacji i/lub żywności wzbogacanej | 12 |
21. | Egzamin końcowy | 0 |
RAZEM | 160 |
Warunkiem ukończenia studiów i uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:
Terminy zjazdów w semestrze zimowym roku akademickiego 2021/2022:
I zjazd: 23-24.10.2021
II zjazd: 27-28.11.2021
III zjazd: 11-12.12.2021
IV zjazd: 15-16.01.2022
V zjazd: 12-13.02.2022
Zajęcia będą prowadzone przez doświadczonych pracowników Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz pracowników innych uczelni w kraju zajmujących się zagadnieniami poruszanymi w ramach studiów. Wykładowcy są członkami m.in.: Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego. Będę to:
dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW
Katedra Technologii Żywności i Żywienia
tel. 506 554 665
e-mail: zuzanna.goluch@ue.wroc.pl
pok. 106, bud. H
4900 PLN
Płatność, w przypadku osób dokonujących wpłat indywidualnie, została rozłożona na 4 raty.
W przypadku większej liczby rat - należy skontaktować się z Kierownikiem studiów.
Opłata za studia następuje dopiero po otrzymaniu od kierownika studiów informacji o zebraniu się grupy i uruchomieniu studiów, wyłącznie na indywidualne konto słuchacza widoczne po zalogowaniu na własnym profilu ( login i hasło, jak przy rejestracji na studia).
Prosimy o nieuiszczanie wpłat, przed otrzymaniem takiej informacji .
Rekrutacja i składanie dokumentów w formie papierowej oraz obsługa administracyjna odbywa się w :
Centrum Kształcenia Ustawicznego (pokój 3 lub 4); Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, ul. Kamienna 43, 53-307 Wrocław.
Serdecznie zapraszamy do kontaktu telefonicznego (pod nr 71 36 80452 lub 71 36 80949) i mailowego w godz. 8:00-15:00.
Godziny otwarcia biura znajdują się w zakładce kontakt.
Dokumenty należy składać listownie na adres: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Centrum Kształcenia Ustawicznego ul. Komandorska 118/120,53-345 Wrocław
Osoba do kontaktu: mgr Agnieszka Manowska; tel. 71 36 80 452, e-mail: agnieszka.manowska@ue.wroc.pl
Kontakt do kierownika studiów (organizacja i program studiów): e-mail: zuzanna.goluch@ue.wroc.pl; tel. 71 36 80 254; 506554665
Termin zakończenia rekrutacji: 2021-12-10
Termin uruchomienia studiów: 2021-10-23
§ Studia realizowane we współpracy z
Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu.
§ Świadectwo ukończeniu studiów
podyplomowych prestiżowej Uczelni w języku polskim i angielskim.
§ Komfortowe warunki w salach wykładowych,
ćwiczeniowych (m.in. zajęcia komputerowe przy jednoosobowych stanowiskach)
oraz laboratoryjnych (obowiązuje biały fartuch laboratoryjny ochronny).
§ Możliwość ubiegania się o zniżkę w opłacie
za studia:
ü dla klientów instytucjonalnych, w
przypadku gdy liczba osób z jednej organizacji, uczestniczących w danej edycji
jest większa niż 3,
ü dla stałych klientów, tj. osób które w
ciągu co najwyżej 2 lat przed rozpoczęciem studiów podyplomowych ukończyły
studia lub szkolenia organizowane przez Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu,
ü dla pracowników instytucji współpracujących z Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu.
Kolejny nabór na rok akademicki 2022/2023 już w maju 2022r. Zapraszamy !
SERDECZNIE ZAPRASZAMY !
Zapisy zamknięte.
Zapisy na studia i szkolenia wymagają posiadania konta. Kliknij poniższy przycisk, by przejść do formularza rejestracji.
Załóż konto